Ga naar begin
jan 22, 2021

Toepassing van waterstof aan boord van kotters

Op 21 januari 2021 presenteerde de provincie Zuid-Holland een korte film over onderzoeksproject H2GO, waarin Cornelis Vrolijk projectpartner is. Doel van het project is om te onderzoeken of waterstof kan worden toegepast aan boord van vissersschepen. Met de inzet van groene waterstof zouden vissersschepen emissievrij kunnen varen.

In februari 2019 werd Jaczon, onderdeel van Cornelis Vrolijk, benaderd om deel te nemen aan het H2GO-project. De pilot is gericht op een kotter van ongeveer 30m lengte. Er zal ook aandacht worden besteed aan de benodigde (lokale) infrastructuur, waarmee schepen kunnen worden beleverd met "de nieuwe brandstof". Het project is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en andere partners in het project zijn TU Delft, TNO, Maaskant Shipyards, Wetec en Nedstack.

De eerste fase van het project stond in het teken van een haalbaarheidsstudie. De projectpartners verkenden samen mogelijkheden en bespraken welke beperkingen ze zagen. Hierbij kwamen ook mogelijke barrières in wet- en regelgeving aan bod, zoals bijvoorbeeld capaciteitsbeperkingen voor vissersschepen voortvloeiend uit het Gemeenschappelijk Visserijbeleid.

Om te kunnen starten met de ontwikkeling van de benodigde technologie zullen subsidiemogelijkheden worden verkend. Ter ondersteuning van subsidieaanvragen is een korte film gemaakt om het project en de ambities van de projectpartners in beeld te brengen.

Onze deelname aan het waterstofproject

Verduurzaming scheepvaart met waterstof