Ga naar begin
VROFOT 91 K

Onze historie

Van familiebedrijf naar familie van bedrijven

Familiebedrijf sinds 1880

Frank Vrolijk legde in 1880 de basis voor ons bedrijf. Hij startte met een haringhandel op Scheveningen en bouwde dit, samen met zijn familieleden na hem, uit tot een internationale familie van bedrijven.

Vanaf het begin van de 20e eeuw waren de rederij en de handelsmaatschappij gericht op de haringvisserij op de Noordzee. Begin jaren vijftig verhuisde zijn oudste zoon Cornelis Vrolijk een deel van het bedrijf naar IJmuiden en ging verder onder de naam Cornelis Vrolijk’s Visserij Maatschappij BV.

VROFOT 50
VROFOT 96 K
VROFOT 79

Van haringvisserij naar wereldmarkten

In de jaren ‘60 de hektrawler haar intrede. Ook werden nieuwe conserveringsmethoden voor onze visserij geïntroduceerd. Er kwamen diepvriesinstallaties en vriesruimen aan boord zodat de vis direct uit zee ingevroren kon worden. Een heuse innovatie voor die tijd en eentje die onze handel compleet veranderde.

Eind jaren ‘70 breidden we de oorspronkelijke haringvisserij uit naar nieuwe soorten zoals makreel en horsmakreel. Daarnaast breidden we de verkoop uit van alleen Noordwest-Europa naar de internationale wereldmarkt. Sindsdien is een groot deel van onze vangst bestemd voor de Afrikaanse en Aziatische markt.

Uitbreiding activiteiten

Via Primstar zijn we sinds midden jaren ’90 ook actief in de visserij op en kweek van tropische garnalen. Door de overname van rederij Jaczon in 2005 werden we ook actief in de kottervisserij op platvis als tong en schol. 

Sinds 2016 zijn diverse visverwerkings- en handelsbedrijven toegevoegd aan onze familie van bedrijven. Hiermee is Cornelis Vrolijk vertegenwoordigd in de hele visketen. Dit betekent dat we de hele visketen in beheer hebben: van het moment dat de vis gevangen wordt, totdat het in de winkels ligt. We noemen dit ook wel van ‘schip naar schap’. 

Onze familie van bedrijven anno nu

In totaal werken er wereldwijd ruim 2.000 mensen bij Cornelis Vrolijk en dochterbedrijven. We zijn nog steeds een familiebedrijf, maar door de verschillende bedrijfsonderdelen zijn we inmiddels ook een familie van bedrijven geworden. Samen met de bedrijven binnen onze familie leveren we elke dag op een duurzame manier producten van hoge kwaliteit.