We willen met ons familiebedrijf op de lange termijn kunnen blijven vissen. We vissen daarom op een zo duurzaam mogelijke wijze. Met oog voor innovaties op het gebied van selectieve en milieuvriendelijke vistechnieken. Ook werken we veel samen met onderzoekers om verantwoord beheer van visbestanden te ondersteunen.
In de laatste decennia werpt het verantwoord beheer van de visbestanden haar vruchten af. Veel van de pelagische en demersale visbestanden zijn al jarenlang op een gezond niveau of vertonen duidelijk herstel. Dit maakt het voor ons mogelijk om duurzame certificeringen te verkrijgen voor onze visserijen.
De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die zich middels certificering inzet om een duurzame keuze voor vis en visproducten te promoten. MSC is ook een van de meest bekende labels onder consumenten.
We hebben in de afgelopen jaren succesvol MSC-certificering verkregen voor onze volgende pelagische visserijen:
Hiermee is momenteel 60-70% van onze pelagische visserij MSC gecertificeerd. De reden voor de schorsing van de certificaten voor makreel, Atlanto haring en blauwe wijting is van politieke aard. Het lukt de EU en Noorwegen en andere kuststaten zoals IJsland en Rusland de afgelopen jaren niet om unanieme, internationale afspraken te maken over het beheer van de visbestanden. Een oplossing voor dit probleem ligt helaas buiten onze invloedsfeer. Wij vissen door op dezelfde duurzame wijze als we deden toen we de certificeringen verkregen. Meer daarover staat beschreven in onze MVO-jaarverslagen.
Ook voor de kottervisserij zet Cornelis Vrolijk zich in om voor zoveel mogelijk doelsoorten middels certificering het duurzame karakter aan te tonen. Van onze demersale visserij is momenteel gecertificeerd:
Het certificeringsproces van onze pelagische vissoorten wordt gecoördineerd door de Pelagic Freezer-trawler Association (PFA). De officiële certificaten zijn beschikbaar via de website van de PFA. De coördinatie van MSC certificering van onze demersale visserij geschiedt door de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO). Meer informatie is beschikbaar via de website van de CVO.