Cornelis Vrolijk logo
ImprintDisclaimerContact

Wironspan uitgezwaaid op vlaggetjesdag 2013

11-06-2013

De aanhoudende kou in het voorjaar is er de oorzaak van dat het haringseizoen, dat dit jaar op 5 juni zou beginnen, met twee weken is uitgesteld. De haring is niet vet genoeg. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft.

Vlaggetjesdag 2013 in Scheveningen werd daarom op zaterdag 8 juni gevierd zonder nieuwe haring. In plaats daarvan werden de schepen op zee uitgezwaaid om, later dan gepland, de Hollandse Nieuwe te gaan vangen. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief.

Het eerste, op zee gekaakte, vaatje haring van dit jaar wordt op woensdag 19 juni traditioneel geveild voor het goede doel. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de veiling van het eerste vaatje niet op de geplande datum voortgang kan vinden. Eerder gebeurde dit al in 2006. Dit jaar zal de opbrengst gaan naar Stichting CliniClowns Nederland. Hoofddoel van de Stichting is kinderen met een ziekte of handicap afleiding en plezier te bieden.
 


< Terug naar nieuws